Pe strada Salcâmilor, colț cu Toamnei, râde Amza Pellea

De o iei pe strada Toamnei, dinspre Dacia, vei ajunge într-o piațetă unde se află un bust pe un soclu înalt, împrejmuit de o bordură din beton, cu becuri ascunse sub gratii din  fier. De te apropii vei citi un nume - cel al regizorului Alexandru Tatos. Într-o parte e semnătura sculptorului și data - Grigorie Minea, 2003. În spatele bustului zărești turla bisericii Silvestru, albă, și, pe drum, o țigancă bătrână, însoțită de un prichindel ce te privește curios. Cum logica te îndeamnă să te uiți în jur, căci ar cam trebui să fie și o casă cu o placă comemorativă cu același nume, o găsești imediat, chiar în colț. Pe clădirea ce pare fără identitate  vezi nu una, ci două plăci comemorative - una este a regizorului și o alta, a lui Amza Pellea.
Prea multe nu afli, ulterior. Decât că placa dedicată actorului a fost dezvelită în urmă cu două luni, de către Oana Pellea si Ion Caramitru. Povestea casei de pe strada Salcâmilor nr 12 nu o afli decât fragmentar - în 1950, 14 apartamente aparținând familiei Tatos au fost naționalizate. Din cuvintele lui Ion Caramitru reiese că a fost ambasada aici, apoi a locuit Radu Beligan, apoi  Amza Pellea, pentru ca imobilul să revină, în final lui Alexandru Tatos, proprietarul de drept. Nu înțelegi însă când i-a revenit, Tatos stingându-se din viață în ianuarie 1990, iar Amza Pellea, se știe, în 1977. Dintre filmele lui Tatos ai văzut doar Mere roșii și Duios Anastasia trecea, însă memoria nu-l mai păstrează decât pe Mircea Diaconu, tânăr, foarte tânăr.






Casa zici că a fost reabilitată ca un bloc comunist. Dacă au fost elemente arhitecturale ce o diferențiau de alte clădiri, ei, bine, acum nu mai sunt, fațada e uniformizată. Și te întrebi în ce măsură mai e ceva în interior care amintește trecerea nemuritorilor. Oricum ar fi, ți se pare foarte distantă și neprietenoasă fațada.

http://adevarul.ro/cultura/arte/oana-pellea-ion-caramitru-dezvelit-placa-memoria-amza-pellea-1_5632396ff5eaafab2c231d34/index.html

http://agenda.liternet.ro/articol/4058/Autori-diversi/Cinematograful-de-idei-al-lui-Alexandru-Tatos-70-de-ani-de-la-nastere.html

Comentarii

Anonim a spus…
Amza Pellea a murit in 1983. Casa a revenit familiei Tatos in anii 90.

Postări populare