Didi - sora noastră mai mare

 

Pe 26 ianuarie, India sărbătorește Ziua Republicii. Ziua în care a fost adoptată Constituția și țara a trecut la statutul de republică - 26 ianuarie 1950.
 
În 1959, o indiancă de 26 de ani avea să-și însoțească soțul venit la specializare în industria petrolului. În cei doi ani petrecuți aici avea să învețe limba română la Universitatea București (unde avea să revină, în 1972, ca profesor) și să-l descopere pe Eminescu pe care l-a așezat încă de atunci în inima sa, alături de Tagore. La întoarcere în India a mai făcut o facultate, a tradus Caragiale, Sadoveanu, Mihail Sebastian, Eminescu în bengali. În 1971, după moartea tatălui (în fotografie, mijloc), „ am căutat un ungher de afecțiune în mijlocul poporului român”. Și-a susținut doctoratul în română, în Eminescu, a devenit unul dintre cei mai mari eminescologi ai timpului, generații de studenți au învățat sanscrita și bengali la cursurile sale facultative de la Universitatea București, în timp ce studenții de la hindi se bucurau de cunoștințele sale de civilizație indiană. A tradus neobosit din Tagore direct din bengali, având acum singurele traduceri ale lui din limba maternă în română, a tradus scriitori români în bengali. De câte ori mergea în India realiza noi legături culturale, din România trimitea presei indiene articole despre cultura română. Conferenția despre Eminescu, Tagore, cultura română și indiană. A plecat devreme dintre noi, a lăsat în urma-i o operă impresionantă - până în prezent am publicat la Cununi de stele, editura înființată special pentru a-i publica opera, 37 de volume ale domniei sale - Manuale de sanscrită, bengali, studii despre Eminescu și interferențe culturale indo-române, traduceri din bengali, sanscrită, traduceri în bengali.
Didi a fost o soră mai mare a lui Eminescu și o soră mai mare a noastră. A renunțat la avere, familie, soț (în stânga fotografiei), trăind dintr-un salariu în lei, de lector. A tremurat de frig, de frică, a suferit de foame împreună cu poporul român. Nu s-a plâns niciodată. Pentru că ne iubea. 
 
Astăzi, văzând steagul Indiei desfășurându-se pe cerul Bucureștiului, mi-am zis că e și în cinstea sa, a lui Didi - Amita Bhose. Sora noastră mai mare care, de una singură, a creat în 1959 puntea culturală indo-română pornind de la Ce te legeni care a trimis-o cu gândul la Tagore.
 
La mulți ani, Didi, la mulți ani India, la mulți ani prietenilor mei indieni, la mulți ani celor ce poartă India în sufletele lor.

 
Fotografia e din 1960, pe peronul gării Sinaia.

Comentarii

Postări populare