Editura Cununi de stele la Namaste India




În perioada 30 septembrie-2 octombrie, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București va avea loc a III-a ediție a Festivalului Namaste India. Ediția este consacrată personalității lui Rabindranath Tagore, primul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură din Asia, în 1913.

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui poet iar editura Cununi de stele, parteneră a Festivalului, va celebra și ea evenimentul, după următorul program:
- vineri, 30 septembrie, ora 12, lansarea cărții Dragostea
încurcă, dragostea descurcă, traducere din bengali de Amita Bhose, singura traducătoare în română a scriitorului direct din limba maternă, limba bengali. Dragostea…, piesă de teatru în patru acte, este o comedie care tratează viața de familie a clasei intelectuale indiene. Acțiunile se petrec în Calcutta, dialogurile sunt pline de rafinament și umor iar încurcăturile în care se află personajele principale și care sunt create de ei înșiși provoacă râsul. Este una dintre cele mai interesante comedii din repertoriul teatrelor din Bengal, jucându-se din anii 1930 până în prezent, montată pentru întâia oară în regia autorului. În România a fost pusă în scenă în 1981, la Casa Universitarilor, în regia și interpretarea studenților Amitei Bhose. A fost, totodată, prima reprezentație de teatru indian din România. Locație: scenă
sâmbăta, 1 octombrie, ora 15, prezentarea conferinței Tagore și Eminescu – doi poeți care nu s-au cunoscut niciodată, de Amita Bhose. Lectură – Carmen Mușat-Coman, director editorial Cununi de stele. Locație: Gospodăria Moișeni.
duminică, 2 octombrie, ora 15, recital de poezie. Participă Carmen Mușat-Coman, cu traduceri ale poeziei lui Tagore realizate din limba bengali în română de către Amita Bhose. Locație: Gospodăria Moișeni.

Programul detaliat se află pe site-ul organizatorilor – www.namasteindia.ro iar despre opera lui Tagore pe www.amitabhose.net și www.edituracununidestele.ro

Comentarii

Postări populare