Impresii de la Bookfest - Despre sapunuri si alte zorzonele

Cartile scoase din tipografie au un miros anume. E cel al copilăriei noastre, de început de an scolar, manualele păstrînd încă mirosul cernelii și al cleiului. Iti cufunzi fata în paginile cartilor și, precum madlena lui Proust, acestea iti reinvie copilaria.
Cartile mele miroseau astfel, a copilarie. Cele trei Tagore cel putin erau „calde”, fiind legate cu doar o ora inainte de inceputul targului. Abia asteptam sa ma cufund în paginile lor.
Locul insa a mirosit tot timpul targului a... sapun. Puternic, de la vecinii de care oricum ma desparteau doi metri, ba chiar trei. Oamenii vindeau sapunuri, obiecte hand made prin metoda servetelului. Putin mai incolo, unii vindeau inghetata - si carti. Putin mai incolo, altii vindeau carti si pasta de dinti. Putin mai incoace, altii vindeau ceaiuri.
Nu am nimic cu ei - e normal sa doreasca sa participe la targuri, ca sa-si vanda produsele. Nu am nimic nici cu cei ce vand cafea, inghetata etc. La targ ti se face foame, ti se face sete.
Insa un loc anume pentru asta ar fi bine venit. Unde oamenii sa stie ca pot lua o inghetata, un suc etc.
Un talmes balmes este insa daunator celor cu carti, amestecati cu cei cei vand produse alimentare ori nu. Un talmes balmes este daunator si imaginii Salonului - acelasi lucru se intampla si la Gaudeamus. Ma intreb ce or fi zis invitatii cehi - Cehia fiind invitata de onoare de acest an. De fapt stai, ca si ei erau cu bere printre carti.
Am auzit un domn spunându-i sotiei lui - „Hai ca de aici nu mai sunt carti, incep zorzonelele„. Erau la 50 de metri de standul meu. El si oare cati s-or fi intors din drum, caci s-au terminat cartile si au inceput zorzonelele? Cati vizitatori nu au ajuns la mine, la vecinii mei care mai aveau carti, doar pentru ca au crezut ca de la un loc anume incep zorzonelele?

Sunt o multime de targuri pentru produse, ceaiuri, sapunuri etc. Sunt doar doua mari manifestari de carte, anual. Da, banul e bun cand ramane locul gol pentru ca nu a venit nu stiu ce editura pentru ca nu si-a permis. Dar imaginea, cred eu, e mai importanta.
Haideti sa lasam talciocul in talcioc. Haideti sa lasam pasta de dinti acasa si sa venim doar cu cartea, daca avem in obiect de activitate si vanzarea pastei de dinti. Inghetata sa ramana acasa si sa fie prezenta doar cartea, nu sa vindem inghetata peste carti.
Ca sa zic si ceva de bine -
Admirabil darul anual al organizatorilor Bookfest - de a oferi, gratie Julius, cafea expozantilor.
Sa ne revedem cu bine, spalati pe dinti de acasa si nu la targul de carte.

Comentarii

Postări populare