Dincolo de plăcerea fizică

Eu nu vreau să dispară librăriile fizice. E ca și cum ar dispărea piețele și ar fi înlocuite de site-uri. Totul - virtual -,  mărul se rotește în fața ta, pe ecranul calculatorului, e roșu, mare, frumos. Nu-l poți mirosi, însă. Nu-l poți atinge.
Așa și cu librăriile. Sunt librării exclusiv online - vezi cartea, eventual citești un fragment din ea, o cumperi pe net și-ți vine acasă. Se pare totuși că știi ce vei cumpăra și de te-ai păcălit însă și nu-ți place poți returna cartea în 15 sau 30 de zile. Timp destul ca să-ți placă și tot să te decizi să o dai înapoi.

E adevărat, aceeași carte pe care o găsești în librăria fizică poate fi cumpărată și din librăria online. În prima o cumperi cu 30 de lei, în a doua e posibil să o găsești cu cu 50% reducere, cu 15 lei. Ma refer la cartile nou aparute, cele care au câțiva ani pot fi și cu 70% reducere, online. Asta pentru că în librariile fizice nu se mai găsesc - din cauza lipsei de spațiu - și pentru că editurile mari au tipărit tiraje mari și preferă să recupereze prețul de tipar decât să dea cartea la topit.   (există însă și cazuri în librarii fizice - există un fel de anticariat în București unde laureați Nobel ajung să fie cumpărați cu...5 lei)


De ce nu fac și librăriile reduceri de 30-50%? Pentru că nu pot. Pentru că acel 30-50% este diferența care le rămâne lor din vânzarea cărții. Acela e rabatul pe care-l acordă editurile librăriilor. Librăriile fizice plătesc chirii, salarii, lumină etc. O librărie online are costuri mai mici, de unde și rabaturi mai mari acordate cumpărătorilor. La acel procent de 30% - diferenta de la editură la raft - o librărie online poate renunța fără să fie pusă în pericol funcționarea ei.

Indiferent de prețul cu care vinde libraria fizică o carte sau librăria online aceeași carte, editura le acordă  cam același rabat - 30 (foarte rar, spre disparitie) - 45% (din ce în ce mai des. Vreau să spun că editura dă și uneia și alteia cartea la același preț de vânzare. Că librăria online o vinde cu 30-50% mai puțin  e problema ei, aparent. Deși începe să fie o amenințare serioasă pentru librăriile fizice, căci oamenii au ajuns să intre în librării, să răsfoiască o carte și să o cumpere online, mai ieftin. Desigur, pentru ei e un chilipir. Nu au de unde ști ce se întâmplă, de fapt. Cum nu știu nici că librăriile online își onorează greu partea lor de contract - adică se despart greu de banii încasați, astfel încât te rogi de ele cu lunile ca să-ți dea banii din vânzări.

Acum înțelegeți de ce nu vreau să dispară librăriile fizice? Nu numai pentru mirosul unic de carte proaspăt tipărită sau pentru plăcerea răsfoitului sau cititului...


Comentarii

Postări populare