Evenimentele lunii octombrie

 

Joi, 6 octombrie 2022, începând cu ora 18:00, lansare povestită de carte - Șeful sectorului suflete, de Al. Mirodan, ediție bilingvă, română-bengali, traducere în bengali de Didi - Amita Bhose.
 
Loc - Hidden (zona metroului Timpuri Noi ) - str. Doamna Chiajna nr 26.
 
 Pentru cititorul grăbit al secolului XXI, o piesă de teatru scrisă în 1962, în plin avânt al socialismului, cu titlu care are iz de propagandă socialistă, nu poate fi decât „realist-socialistă”. Şi totuşi, nimic mai fals. Şeful sectorului suflete pune la îndoială fericirea promisă, fericirea obligatorie a fiecărui român de nădejde, omul nou. Într-o perioadă când se presupune că socialismul a instaurat fericirea, iată că se înfiinţează, la Sfatul Popular, pe lângă secţia comercială sau cea care construieşte blocuri, şi o secţie care construieşte suflete. Construieşte cu spirit. Mai mult decât atât, secţia a rămas şi în urmă cu planul – fapt inadmisibil, de altfel, în orice domeniu al vremii –, existând puţin personal care să se ocupe de cazuri. Aşa se face că fericirea Magdalenei, eroina piesei, este alăturată celor 65 de cazuri din septembrie când planul va fi îndeplinit cu orice preţ. „Lupt pentru tine, împotriva ta”, afirmă Şeful sectorului suflete. „Voi sfărâma ce-i de sfărâmat şi vom reconstrui ce-i de reconstruit”. Căci Magdalena e „o lume. O mare lume mică”. O lume cu dialoguri care aparent sunt în favoarea regimului dar de fapt ele dansează pe o sârmă subţire şi de aici vine, consider eu, marea artă a dramaturgului – abilitatea mânuirii cuvântului, astfel încât se sustrage oricărei învinuiri de blamare sau atingere a moralei socialiste. Cuvintele sunt alunecoase, abile, ironice, cu dublu sens, ce pare a fi laudă e, de fapt, critică. Cititorul tânăr însă, netrăitor al vremurilor comuniste, cade în capcana timpului. Necunoscând perioada – cenzura, sistemul, îngrădirile – nu ştie să citească printre rânduri, antrenament al părinţilor lui. „Munceşte!” e îndemnul Şefului când Magdalenei îi e dor de o vorbă bună. Căci ziua are 24 de ore. „Tratează-te cu artă. În fiecare zi.” „Joacă bine. Arta e răzbunare” îi spune Şeful Ofeliei, actriţa reclamată din invidie şi răutate. S-ar părea că Şeful le ştie pe toate. „Încă nu. N-am greşit destul.” Idei care se strecoară, şerpuind într-un „Bucureşti în şedinţă”. Căci „nu ne mulţumim să privim lumea, o transformăm, cu sau fără voia dumisale.” 
 
La 60 de ani de la scrierea ei și 50 de la publicarea în bengali, în revista de teatru Bohurupee, iată că Șeful sectorului suflete apare în ediție bilingvă, română-bengali. Din cei 4000 de lei necesari tiparului, 31 de donatori-citori de carte au acoperit 2500 de lei, cei 31 de oameni nemulțumindu-se să privească lumea ci transformând-o, cu sau fără voia dumisale, așa cum zice Șeful sectorului suflete.
Urmăm sfatul lui Al. Mirodan - ne tratăm cu artă în fiecare zi, căci arta e răzbunare. Răzbunare pe un sistem care alungă educația, cultura din viețile noastre. Dar noi ne încăpățânăm să jucăm bine.
Mulțumesc tuturor celor ce cred în artă, într-o idee, în bine, în frumos. Mulțumesc donatorilor-ctitori de carte care au susținut nebunia aceasta încăpățânată, de a nu lăsa în uitare opera lui Didi și a altor scriitori români. Mama, Aurelia Roth, Asociația Beneva, Festivalul Bărbați pe Mătăsari se află pe lista donatorilor-ctitori de carte.
 
Mulțumesc fiului dramaturgului, domnului Vladimir Mirodan, pentru că a acceptat publicarea piesei de teatru, neezitând o clipă când l-a contactat doamna Cleopatra Lorințiu, în numele meu. Mulțumesc doamnei Cleopatra Lorințiu pentru că a facilitat dialogul nostru.
 
Și nu în ultimul rând mulțumesc prietenei mele Violeta de la tipografia Lumina care de aproape 14 ani face în așa fel încât cărțile-steluțe să strălucească măiastru. Și prietenei mele Carmen care realizează copertele acestea de vis, sugestive și atractive.
 
Și acum, că e cartea gata, vă aștept cu bucurie joi, 6 octombrie, începând cu ora 18:00, să o povestim la bunul nostru prieten Mihai și al său Hidden. Donatori sau nedonatori.
 

Și promit că va rămâne mirosul îmbătător și atât de drag și rar al cărții abia scoase din tipografie.
 
 
8-9 octombrie - Festivalul urban Bărbați pe Mătăsari -
 
 strada Mătăsari (zona Iancului)

Comentarii

Postări populare