Politica e murdară sau bărbaţii sunt şmecheri?

Ne trimit la cratiţă, convinşi că bucătăria este terenul pe care se manifestă talentul, măiestria, inventivitatea noastră. Convinşi că a găti, a spăla şi a face o mulţime de lucruri mărunte în casă, deşi nu inutile, înseamnă menirea femeii.

Te revolţi, îţi spui că e o percepţie falsă, locul femeii nu e în bucătărie, ea e acolo unde e şi bărbatul, iată, deja nu mai ştii dacă să foloseşti femininul pentru sociolog sau director. Dar dacă intri în majoritatea caselor, vei găsi femeia tocmai în locul în care „o vede“ şi bărbatul: la bucătărie. Amestecând cu lingura în oala cu mâncare de pe aragaz sau tăind zarzavatul pentru ciorbă cu o dexteritate oferită de lungii ani de experienţă într-ale bucătăritului.

Dacă stai să te gândeşti bine, nici nu ai de ce să-i condamni pe bărbaţii care ne trimit la cratiţă. Li se pare firesc, căci modelul oferit de mamele, surorile, soţiile lor e unul patriarhal. Încă de când au învăţat să meargă nu s-au îndreptat spre fotoliul din faţa televizorului ci spre bucătărie, unde ştiau că-şi găsesc mamele. Acestea erau tot acolo şi când se întorceau de la şcoală, apoi de la facultate, mai târziu de la serviciu. Locul mamei a fost luat la un moment dat de soţie, aşa că nu s-a produs nici o sincopă în receptarea femeii ca fiind predestinată bucătăriei.

Cu un astfel de model nici nu e de mirare că li se pare ciudată, nelalocul ei, orice manifestare a femeii în afara regatului ei, bucătăria, şi o sancţionează după educaţie, temperament. Oricum, destul de violent, măcar verbal, spre intimidare şi punere la punct. Ne amintim cu toţii cum un domn parlamentar i-a spus răspicat unei doamne colege să-şi vadă de cratiţă şi să nu se mai amestece în politică. Unii au aplaudat – bărbaţii, alţii iar au aplaudat – tot bărbaţii. Fiind o manifestare publică însă şi nu la nivel privat, intervenţia a fost criticată de către societatea civilă iar câteva voci masculine, conştiente de potenţialul electoral al femeilor, s-au alăturat protestelor.

Din episodul acesta însă s-a învăţat ceva, până la urmă: nu că locul femeii nu e la cratiţă ci că e nevoie de mai multă diplomaţie în abordarea subiectului. Femeile sunt sensibile, şi devin uneori agresive când e vorba de drepturile, şansele lor pentru egalitate. Aşa că bărbaţii abordează acum altfel problema, într-un mod care ar trebui să măgulească femeia, să o facă să-şi dea ochii peste cap de plăcere şi să se izoleze de bună voie în sanctuarul ei, bucătăria: „Politica e prea murdară acum pentru ca femeile să intre în ea“. Căci, nu-i aşa? Femeia e pură, gingaşă, sensibiloasă şi sâmţitoare iar mirosul corupţiei şi al noroiului ar face-o să strâmbe din nas şi poate că nu-şi are la îndemână sărurile, pentru resuscitare. E cam murdară politica, aşa că lăsaţi-o pe mâinile noastre, ale bărbaţilor, noi ni le putem mânji liniştiţi, nu ne deranjează.

O atitudine care te face să zâmbeşti şi să răspunzi mai puţin academic: „Măi, dar ştii că eşti şmecher?“

Notă: Nici un articol fragment al unui articol sau fotografie nu pot fi reproduse fără acordul autoarei.

Comentarii

simonacratel a spus…
Eu sint de acord cumva, de exemplu, cu impartirea treburilor in casa si fiecare sa faca lucrurile la care se pricepe mai bine. Barbata-miu, este un dezastru in bucatarie, doar citeva chestii stie sa faca si le face duminica. Eu de exemplu nu pot nici sa tin bormasina in mina, d-apai sa dau gauri cu ea. Cind ne-am mutat, nu as fi fost in stare sa demontez niciuna din mobile. Cind a fost sa zugravesc, am zugravit jumatate de perete si m-am plictisit. Daca as fi muncit, as fi platit un barbat sa faca aceste lucruri pentru mine, daca eram singura. Nu as fi fost in stare sa le fac eu. Dar eu sint eu, si am prietene care pot face absolut orice de unele singure mai bine decit barbatii.

Eu ma complac la cratita, da, adevarat, dar doar pentru ca avem micul meu aranjament, atita timp cit restul zilei pot scrie, activitate care nu este remunerata, si care o sa-mi aduca beneficii materiale intr-un viitor pe care inca nu-l intrevad. :) (sper ca simti ce am vrut sa spun de fapt, lol)

Dar daca as fi avut o slujba platita, nici n-as fi intrat prin bucatarie. Ar fi fost doar o sala de muzeu.

(vezi ca sint femei la cratita care sunt multumite? hahaha)
Carmen Musat Coman a spus…
Cred ca o sa te contrazic un pic desi iti doresc sa fii celebra si bogata si sa nu mai ai nevoie de cratita. Si ti-o doresc din toata inima. Dar cu slujba platita cu tot si femeile tot la cratita sunt...
simonacratel a spus…
Eu vorbeam de cazul meu, si de fapt mai mult am glumit. :) Stiu ca in romania femeile sint in general si la cratita, si la slujba, cresc si copii si fac cam de toate.

Stiu foarte bine! Dupa 4 ore de scris dimineata (ca nu scriu mai mult) si citit (ca trebuie sa citesc ce scriu altii, altfel nu sint scriitoare), crezi ca se pune asta ca munca, sau nu?! :) La noi in casa se pune ca stat degeaba. :) Si copilul care cere timp si atentie si efort si nervi... Dar barbatul are probleme reale, iar eu nu. :) Eu stau degeaba. El munceste si aduce bani, iar eu sunt secundara in casa.

hahaha
Carmen Musat Coman a spus…
Dupa ce am scris jumatate de pagina s-a dus totul in eter, deoarece am apasat gresit pe un buton. Inseamna ca nu trebuia sa ajunga la tine acest mesaj. Eu zic asa - ca el ar trebui sa fie primul care sa creada in visul tau - chiar daca pare irealizabil dar in cazul tau se poate concretiza si maine, fiindca nu vrei sa fii cantareata de opera. Daca el nu vrea sa creada atunci tu vezi-ti de visul tau in continuare, ca nu vreau sa spun mai mult ca-mi fug iar randurile.

Postări populare