Spre cimitir, moca

         În prima zi a lui 2019, cei ce s-au dus în stația microbuzului care-i ducea la București dintr-o comună ilfoveană au descoperit, uimiți, un autocar nou-nouț în locul microbuzului rablagit. Mai mare le-a fost însă uimirea când au aflat că din acea zi prețul unei călătorii va fi 1,5 lei, indiferent când vor urca sau coborî din autobuzul elegant și încălzit. Dar nu erau singurii care au crezut că s-au trezit într-o altă țară. Peste noapte de sfârșit de an toate microbuzele particulare ilfovene au fost înlocuite de autobuzele primăriei București, liniile devenind preorășenești. Oamenii au zis că le-a pus Dumnezeu mâna-n cap să meargă 30 de kilometri cu 1,5 lei și la un calcul rapid le-a ieșit că vor face 5 drumuri dus-întors cu banii de doar un dus și întors. Trăiască primărița Găbița! Trăiască PSD! și-au zis ei și au dat să cumpere bilet de la șofer.
     - Nu de la mine! s-a rățoit la ei bărbatul la costum.
     Oamenii au zis că e o glumă.
   - Ei, na, cum nu de la tine? Păi de unde?
    - Nu știu, a zis el cu dispreț și a băut din sticla cu apă.
   - Hai, măi nene, te ții de glume?
    Omul s-a îndurat de ei și le-a spus că sunt niște carduri care se încarcă la București, le apropie de aparatul portocaliu și sunt taxați cu 1,5 lei. Exact ca în București, numai că acolo călătoria costă 1,3 lei.
     Oamenii au dat să urce totuși, de unde mama dracului să aibă ei card încărcat la București când ei sunt la capătul celălalt al traseului, cine a făcut treaba asta românească, așa, cu curu-n sus? Șoferul le-a zis că pot urca dar o fac pe răspunderea lor, amenzile sunt mari pentru cei ce umblă fără bilet. În consecință, cei urcați au coborând înjurând, cei aflați la ușă au făcut stânga-mprejur și s-au îndreptat cu toții spre gara aflată la zece metri.
    Situația durează de o săptămână, se pare că vor pune un chioșc cu carduri și la capetele traseelor, nu se știe însă cum vor funcționa - cu vânzătoare, vor fi automate? Până atunci fiecare se descurcă așa cum poate - mai cu trenul, mai cu cardul vecinului - iar cele patru autobuze se plimbă țanțoșe și goale aproape de câteva ori pe zi - mai bine zis o dată pe oră - de la București la capătul comunei ilfovene, 30 de kilometri dus, 30, întors.
      Oamenii sunt însă fericiți, în ciuda neajunsurilor imediate. Să mergi cu 3 lei dus întors București-comună e pomană. Nimeni nu rostește însă continuarea - sau aproape nimeni - pomană electorală.
Oricât de prost ai fi tot îți dai seama că nu ai cum acoperi cheltuielile cu carburantul măcar. Oricât de prost ai fi tot ar trebui să-ți dai seama că nota de plată tot tu o să o plătești, într-un fel sau altul. Și o să o plătești așa de scump după alegeri că nici nu o să mai ai chef să urci în autobuzul PSD. Pentru că oricum nu o să mai ai de ce, o să fii așa de sărac încât nu mai ai ce căuta în Capitală. Nici cumpărături, nici distracție.
      Și în timp ce ilfovenii vor călători în tot județul cu 1,5 lei bucureștenii vor merge gratis cu mijloacele de transport în comun - cele aeriene - pentru că nu-i așa? pomana electorală trebuie să mai prindă încă 2 milioane de votanți. Și vom chiui cu toții de bucurie, îmbulzindu-ne să călătorim moca, păcălindu-ne singuri, când drumurile astea gratis pe care le plătim scump de tot după alegeri ne vor duce într-un singur loc, la cimitir. Și în timp ce noi vom merge fericiți spre cimitir, moca,  Japonia va reinvesti în infrastructură cele mai mult de 400 de milioane de doalri rezultate la finele lui 2019 din taxa de 10 dolari per vizitator al țării, Veneția va renaște cu cei 50 de milioane de euro încasați ca taxă de vizitator - 10 euro de intrare în oraș.
     Hei, România, trezește-te!

Comentarii

Postări populare