Cu city busul ne dăm, dar unde ne dăm?




Și mergem noi așa pe Victoriei și vedem, lângă hotel Continental, un gănguleț dar mai vedem niște oameni hăt, departe, pe gang, urcând niște trepte, măi, să fie, dar e prima dată când îl vedem, eu, cel puțin, dar pare că și Violeta, ia te uită, pare lung, unde Dumnezeului o fi ducând? Și iată-ne traversând strada și intrând pe gang și... uau, nimerim în alt secol, în altă lume. La vreo 10 metri în interiorul gangului se află locuințe, dispuse de o parte și de alta, pe trei etaje, cu intrare prin exterior, pe balcoanele lungi, metalice, pasajul fiind acoperit cu sticlă, totul în structură metalică. În dreapta, la etajul 1, o doamnă își pune rufele la uscat. O salutăm, ne răspunde. E o atmosferă, culmea, liniștită, bănuiești că sunt locuințe aici, totul însă pare părăsit, decăzut, totul e prins în structură metalică ruginită de vreme, geamurile sunt murdare însă nu știi de ce simți un farmec anume, bucuria descoperirii unui loc atemporal în inima unui București zgomotos. Ne fotografiem, mergem apoi până la capătul pasajului care iese pe strada Academiei, o, păi aici ai intrat o dată, la magazinașul din capăt, era nu mai știi ce odată, acolo, ai văzut și câțiva metri din gang dar nu ți-ai imaginat că acesta iese pe altă parte. Ne întoarcem prin pasaj, mai admirăm o dată cele două corpuri dispuse de-o parte și de alta ale pasajului - parcă e un pasaj italian, spune Violeta - și suntem iar în Calea Victoriei.
Ajungem și în Centrul Vechi, mâncăm niște papanași cu gust de gogoși congelate - în capătul Lipscanilor ascultăm un pic de muzică
- Ești român? îl întreabă un tip pe cel ce cânta la chitară și voce.
- Din Republică, vine răspunsul și tânărul ia o gură dintr-o sticlă învelită într-o pungă de hârtie și apoi o reașază pe masa de lângă, acolo unde se aflau și doi hăndrălăi cât ușa.
Ajungem din nou la Palatul Regal, măi să fie, uite, tocmai ce a plecat din stație dar șoferul, om bun, ne deschide ușa la semafor, iar validăm cartelele, iar urcăm - la coborât e mai greu, că sunt abrupte rău scările și răsucite, plus că nu știi de ce să te ții, de fusta pe care ți-o zboară nu știu ce curent sau de bară sau de geantă. Sunt alte scaune, mai gri și mai murdare, nu mai au nici abțibildul cu aplicația pe care o poți descărca pentru tur, aia pe care Violeta a instalat-o în primul bus și care te ducea întâi pe un site al unei firme de turism și până ai fi ajuns la ce-ți trebuia ție- turul - ai fi ajuns la capăt, frate! Ce să mai vezi pe Victoriei, noroc cu Palatul Cecului și clădirile superbe de o parte și de alta, iaca faceți curba și spre Palatul Parlamentului, apare mohorât și imens, o italiancă îi spune alteia, în spatele nostu, că asta a fost casa lui Ceaușescu.
- Și acum ce e, mall?
Nu-i răspunde nimeni, nici măcar noi nu avem chef să ne întoarcem spre ea și să-i confirmăm, să-i zicem:
- Si, senora, e mallul mallului, e circul circului aici.
Coboară doi turiști, e pustiu pe aici, nici nu știm cum ajungem iar la capătul capătului, la Unirea. Fântânile, în dreapta, își văd de jeturile lor, ca și cum am fi în cea mai frumoasă capitală dintre capitale.
Coborâm și noi, dar la Victoriei, spre a lua metroul spre casele noastre. Avem două cartele în plus, până la ora 15, mâine. Cine le vrea? Ăla eu, ăla eu, nimeni, chit că gratis.
PS. Despre pasajul descoperit și care rămâne cel mai frumos moment al călătoriei am găsit următoarele informații incredibile - pasajul englez Vă las pe voi să le citiți, că nu am nici un merit. Vă zic doar că a fost aici și bordel și că Panait Istrati a lucrat ca hamal. Vă îndemn să treceți prin pasaj
când aveți ocazia, căci veți avea senzația că ați ajuns în alt timp. Bine, pentru asta nu-i nevoie să mergeți cu city busul. Trebuie doar să ajungeți pe Calea Victoriei (vizavi de hotel Novotel). Sau pe Strada Academiei (după Facultatea de Arhitectură, cam spre vizavi de hotel Union)
Notă: Nici un fragment, artoicol, fotografie nu pot fi reprodusă fără acordul autoarei.
Adaug fotografii mult mai reușite, realizate de prietena mea Violeta Mihulin.

Comentarii