„E donatoare”

 

- E donatoare.
Cristi mă mai întreabă câteodată de unde cunosc oamenii. Cum a fost și aseară. M-a întrebat de unde o știu pe Giorgiana.
- E donatoare.
Cristi a ridicat sprâncenele admirativ.
- E donatoare, zic eu. Și apoi povestesc.
Așa-mi încep prezentarea despre oamenii care și-au rupt o bucățică din ei și au donat-o unei cărți a lui Didi - Amita Bhose. Sunt donatori. Este cel mai înalt grad al aprecierii. Dincolo de prietenie - pe unii oameni nici nu-i cunosc personal sau i-am întâlnit de două ori în viață. Sunt donatori. Adică suntem legați pe vecie unii de alții prin Didi, prin cărțile ei. Pentru mine, gestul lor e asemănător donării de sânge. Se întâmplă în mod voluntar și incognito. Cei mai mulți dintre ei nu vor nici să primească acele câteva cărți, nu vor să li se tipărească numele. Mă lupt cu ei să-i conving să accepte să le trec numele, pentru că e un gest frumos și e bine să fie cunoscut. Să accepte cărțile, căci e frumos să le aibă în casă, pentru cei din familie sau prieteni, ca aceștia să se mândrească cu ei.
A dona este un act voluntar. A dona sânge, a dona un lucru, a dona timp, a dona bani. O faci pentru că așa simți și nu aștepți răsplată. O faci pentru că tu crezi, ai încredere că gestul tău ajută și e suficient.
Toți cei ce donează 2 euro pe lună unor ong-uri o fac pentru că ei cred că acei bani sunt folosiți cum se cuvine. Îi investesc cu încredere pe cei din spatele acelor ong-uri. Și se creează o legătură nevăzută, neștiută chiar: a încrederii. A gestului salavator, căci toate aceste gesturi sunt salvatoare.
Donator, pentru mine, e cel mai înalt grad acordat omului. Didi a creat această legătură a mea cu câteva zeci de oameni. Oamenii aceștia au în ei o bunătate pe care poate că nici ei nu o conștientizează.

Azi am citit că firea vrea să acorde 1000 de euro, sub formă de tichete de masă/cadou celor ce donează plasmă. Nu intru în detaliile covid. Pe lângă faptul că e incorect ca tu să distribui niște sume ale municipalității în fel de fel de proiecte - testări - este și imoral, jignitor. Oamenii care donează o fac în mod voluntar. O fac pentru că ei simt asta în străfundul sufletului lor - că vor să ajute. Dar firea și ceilalți nu au cum să înțeleagă mecanismul acesta al inimii. Pur și simplu nu pot, pentru că nu au capacitatea. Ei au dat ca să ia, au oferit ca să ia. Totul e la schimb, pentru ei. Ei au donat catedralei din banii noștri crezând că așa își vor cumpăra un loc de-a dreapta raiului. Ei donează acum din banii noștri 1000 de eurocrezând că-și vor cumpăra voturi. Oamenii aceștia murdăresc tot ce ating și acum vor să murdărească și sufletele celor ce se lipsesc de o parte din inima lor fără să aștepte răsplată.


Comentarii

Postări populare