Petru Creția, azi 94 de ani

 

Azi Petru Creția ar fi împlinit 94 de ani. Alături de Didi - Amita Bhose - și alți eminescologi ai timpului a făcut parte din colectivul Eminescu, care a editat operele complete, ediția Perpessicius, sub egida Muzeului Național al Literaturii Române. Oamenii aceștia vin dintr-un alt secol, dintr-o altă lume, din care au rămas amintirile și cărțile, unele dintre ele purtând o dedicație personalizată, respectuoasă, semn al prieteniei. 
 
De ajungeți la Muzeul Național al Literaturii Române, la etajul 1 veți vedea un birou alb, din lemn, și pe el o mașină de scris - a lui Cami Petrescu. Bitoul a fost al lui Petru Creția....


 
Din Petru Creția eu am un citat preferat, de o duioșie tristă...
"Ce mult am vrea, după ce murim, să mai dăinuim o vreme în preajma celor pe care cel mai mult i-am iubit, doar până mor și ei, să mai fie câte ceva din zâmbetul nostru în zâmbetul luminii, al primăverii și al cerului, să se mai simtă ceva din elanul nostru în elanul unui tânăr vânt, să ni se mai audă glasul pierdut prin neliniștea senină a frunzișului, a apelor, iar crengile să simuleze uneori câte un gest al nostru și vechiul chip să se întrezărească alteori în urzeala cine știe cărei priveliști...”

Comentarii

Postări populare