Dragă Eugen Teodorovici,


(scuzați adresarea, însă așa se obișnuiește într-o scrisoare)

Ce mai faceți, sper că sunteți bine, dumneavoastră și ai dumneavoastră. Noi suntem bine, pe cât se poate. Pe aici, cu iarna. Tocmai ne făceam bagajele, că bărbată-miu a obținut o slujbă în Germania. Nu pot să spun ce slujbă, că mi-e rușine și ne știe lumea. Trei facultăți, două doctorate pe bune, e supracalificat aici, dincolo merge ca necalificat dar cu banii câștigați ne putem plăti rata la casă și studiile celor trei copii. Dragă domnule Teodorovici, vă scriu acum pe bune, fără patimă, chiar dacă arătați cam macho și e posibil să influențați cu freza dumneavoastră pe domnișoarele care se uită la tv. Eu am cam trecut de vârsta asta a amețirii printr-un zâmbet și dau dreptate vorbelor bătrânești - Înalt ca bradul, prost ca gardul. 

Vă scriu ca să vă mulțumesc pe bune. Chiar v-ați gândit bine. Păi în 5 ani înveți limba țării respective, te obișnuiești cu vecinii, cu atmosfera, cu binele, viața ta intră pe un făgaș al obișnuinței, asta e rău, că te plafonezi, te apucă deprimarea. Ce poate fi mai motivant într-o viață ca aventura? Oricum ești într-o aventură, un nomad prin lume, ce poate fi mai excitant ca o nouă viață într-o nouă țară o dată la 5 ani? Altă limbă, alți vecini, alte provocări...Alte chirii, alte bagaje, alte școli pentru copiii tăi. Într-o viață de om poți învăța germana, franceza, engleza, croata, sârba, albaneza - a, Albania nu e în UE? Păi la cum am văzut-o eu în vara asta eram sigură că e în UE, că are autostrăzi, turism... Și să zicem că muncești 30 de ani în afara țării. Asta înseamnă 6 limbi străine învățate, 6 case, 6 servicii cel puțin. Aventură! Îi și plâng pe ăștia care se duc în străinătate la muncă și proștii de ei își iau cetățenia țării respective, își cumpără o casă, sunt asigurați medical și ca pensie. Niște proști. Au nevoie de o lege ca asta pe care vreți dvs s-o dați, cu permisul de muncă, pentru că trece viața pe lângă ei. Foarte bine ați zis: "Nu mai ai voie, după primul permis, să-ți reînnoiești dreptul de muncă, ca să fii obligat să migrezi în Europa. Așa, dacă ajunge în Germania și tot primește drept de muncă, deci nu o să se întoarcă în veci în Croația, România de unde a plecat. Maxim 5 ani și, la revedere, să te duci în altă țară să îți cauți loc de muncă”.


Auziți, dar aș vrea să vă întreb, totuși, luați ceva pastile? Acum mă scuzați, la revedere, că am niște bagaje de făcut.

Semnează o doamnă insensibilă la farmecele frezei dvs.

Comentarii

Postări populare