Cum să treci cu bine de izolare

Am găsit câteva sfaturi ale unui psihiatru francez, oferite la o emisiune de pe RFI, pentru această perioadă de izolare, și dacă tot se pare că vom sta destul prin case mă gândesc că ne sunt de folos. Psihiatru la spitalul Sainte Anne din Paris, Gerard Macqueron spune că izolarea ne pune față-n față cu singurătatea și limitele noastre. Ne poziționează într-o stare de așteptare pasivă, ca și cum am aștepta să se întâmple ceva dramatic, și asta cu un sentiment de neputință. Însă tot el ne spune să luăm această izolare și ca pe un act pozitiv, eficace împotriva răspândirii epidemiei. Este, deci, un mod de a acționa, de a participa la eradicarea virusului. E un răspuns la criza sanitară. Nu trebuie să o trăim ca și cum am fi pasivi ci este un act pozitiv. Această ruptură cu viața cotidiană - pentru că există o limitare a libertății - ne obligă să revenim la esențial. Ne obligă să trăim de pe o zi pe alta. Ne aduce în momentul prezent. E o ocazie de a dărui dragoste celor apropiați dar și nouă înșine, să ne schimbăm obiceiuri inutile - renunțând, de pildă, la fumat, băut, culcat târziu. Poate fi o ocazie de introspecție și reorganizare.

Și acum, cum să treci cu bine de izolare: 
1. Să rămâi în legătură cu anturajul familial, social, profesional prin intermediul rețelelor sociale.
Organizează astfel de întâlniri în timpul zilei. E importantă păstrarea legăturii sociale, altfel toate informațiile pe care le vei avea vor proveni numai de la media care se consacră exclusiv acestei maladii. Astfel e indispensabilă crearea unor legături sociale unde poți întreține schimburi de altă natură.

2. Împacă viața familială cu cea profesională.
Faptul că munca și viața familială au loc în același spațiu poate crea tensiuni. E bine să te organizezi cu colegii tăi, căci situația poate dura mai multe săptămâni.

3. Nu sări peste pauza de cafea.
Se pot organiza întâlniri pe WhatsApp cu colegii - echivalentul pauzei de cafea. Aceste momente informale sunt importante și e bine să fie păstrate. Altfel vei fi eficacient atâta timp cât vei munci însă când te vei opri vei fi epuizat. Trebuie păstrate aceste momente de mici pauze liniștitoare.

4. Fă-ți un plan al rutinei
Există riscul de a nu mai respecta nimic: să petreci ore și ore în fața televizorului, să mănânci la orice oră. Trebuie să respecți ritmul somn-veghe. Nu trebuie să  decalezi ceva. Mănânci întotdeauna la aceeași oră și într-un mod echilibrat, încerci să ai acasă o activitate sportivă cât de mică (există aplicații pe smartphone), poți citi, face curat etc. Trebuie să încerci să te organizezi ca să ai grijă de tine și să nu fii copleșit de toate informațiile care vin din exterior. Organizează-te în așa fel încât în timpul zilei să faci lucruri care-ți plac, valorizante pentru tine - cum ar fi să-ți suni prietenii, să citești o carte etc)

5. Ocupă-te de copii
 Dacă ai copii mici e important să:
- păstrezi obiceiurile, ritmul de viață ca să nu destabilizezi copilul
- să te joci cu el încercând să abordezi și jocuri fizice, ca să se miște - gimnastică
- în rarele ieșiri afară trebuie să abordezi jocurile care-i permit să se defuleze un pic - alergat etc
- trebuie să-i explici ce se întâmplă: o boală e afară, nu e gravă pentru el și părinții lui, dar se ia, e contagioasă adică, deci sunt niște reguli de respectat. Nu puteți ieși acum, dar în câteva săptămâni se va încheia. Trebuie să-i explici ce este, fără să dramatizezi. Nu e nevoie să se uite la televizor, căci nu va putea înțelege. Riscă să-ți imagineze fel de fel de lucruri și să se neliniștească din nimic.

6. Nu privi informațiile în buclă
Trebuie să știi să te rupi un pic de informațiile din media. Primim multe informații despre epidemie. Sunt și multe întrebări fără răspuns. Asta naște stres, neliniște, nerăbdare. Privește informațiile o dată dimineața, o dată seară, e suficient.

7. Ai grijă de persoanele cele mai fragile
Pentru cei ce au probleme de sănătate e important să fie înconjurate de atenție - se poate și prin telefon. Poți să-ți manifești solidaritatea mergând la farmacie, pentru a le lua medicamentele.


8. Cum să reacționezi în caz de criză de panică în timpul izolării
E normal să ai crize de panică, dată fiind situația. Nu trebuie să dramatizezi. Această reacție e una de adaptare la o situație nouă. Organismul trebuie să se obișnuiască cu această schimbare brutală. Mecanismul produce semne fizice. În caz de criză de panică:
  • Trebuie să te așezi, să respiri lent. Semnele fizice cresc deoarece respirația se accelerează în acele momente.
  • Apoi fă mici mișcări: întinde apoi strânge picioarele de mai multe ori. Fă același lucru cu brațele. Aceste mișcări permit evacuarea surplusului de energie din corp.
  • Zi-ți: „calmează-te, o să treacă”. Aceste crize, legate de descărcarea adrenalinei, durează în general între 3 și 5 minute. Astfel zicându-ți în timpul crizei, te calmezi imediat după cele 3-5 minute.. În schimb, dacă în cele 3-5 minute te panichezi și mai mult se activează o altă criză din cauza gândurilor. Trebuie deci să accepți că atunci când se declanșeză criza de panică o să dureze cam 5 minute, nu ai ce face, ăsta e timpul în care dipare. 
  • Meditația te poate ajuta să previi crizele. Pe site-ul doctorului Gerard Macqueron poți participa la ședințe video de meditație.        http://atoopsy.com/category/bien-etre/meditation-bien-etre/
(PS - Personal nu le am cu meditația, de-asta pun de la mine -  ascultă muzică. Lasă muzica să cânte în casă, mai ales dacă nu te deranjeză la lucru sau pe ceilalți)

De doriți să citiți sfaturile în franceză, sursa este aici:


http://www.rfi.fr/fr/science/20200324-coronavirus-conseils-psychiatre-bien-vivre-confinement


Comentarii

Postări populare