Proverbe și cugetări sanscrite



Culese și traduse din sanscrită de Amita Bhose.

112 pagini, format 10,5/18 cm, preț: 9,81 lei, editura Cununi de stele, aprilie 2012

Fragment din Introducere, de Amita Bhose

Cărți de înțelepciune* - din conferinta sustinuta la Universitatea Cultural Stiintifica, Sala Dalles, 1985. (fiind conferinta, autoarea vorbea liber, aici notanadu-si ideile principale, redate ca atare in continuare)

Un aforism sanscrit – Înțeleptul este acela care se cunoaște pe sine.
În concepția indiană – înțelepciunea nu se află în carte, trebuie s-o cauți în sufletul tău.
Ce este înțelepciunea? Cunoașterea sinelui prin acțiune, știință sau devoțiune – iubire + respect – cele trei căi.
Mijloace – calm (echilibru), detașare, spirit de sacrificiu.
Afirmația că înțelepciunea nu se află în carte pare a fi paradoxală în contextul volumului imens al textelor scrise în India antică.
Explicația: atât literatura cât și arta – fie artele vizuale fie cele auditive – rezultat al căutării sinelui.
Ne limităm la literatură. Cărți de învățătură – pleonasm în gândirea indiană. Cartea nu poate fi decât îndrumare spre înțelepciune. Literatura – rol educativ în societatea antică indiană.
Limba sanscrită – देव – भाषा – limba divină. देव < a străluci, a da.
देव – भाषा – limba sanscrită – sursa de lumină. Atestată – ce a mai nuanțată și cea mai rafinată dintre toate limbile clasice.
Căutarea necontenită a eului – încercare de a exprima inexprimabilul – a dus la evoluția acestei limbi, a acestei gândiri în care lingvistica, logica și filosofia s-au întrepătruns.
Întrebarea omului – Ce sunt eu? sau Cine sunt eu? – apare în Ṛgveda – prima operă literară într-o limbă indo-europeană.
(Datele operelor fiind discutabile, încercăm, în limitele posibilităților, să facem o prezentare cronologică, fără să afirmăm datele. Ne orientăm mai mult după temele tratate în operele antice).

Upaniṣadele descoperă răspunsul – omul este în același timp partea și replica energiei cosmice; conștiința umană este una și aceeași cu conștiința cosmică. Fiind situat în lumea fenomenală, microcosmul nu este conștient de identitatea sa cu macrocosmul.
Ținta omului – să-și cunoască sinele – ātman – conștiința individuală și să descopere identitatea sa cu brahman – conștiința cosmică.
...................

Câteva proverbe si cugetari sanscrite

Inteligența nu este de ajuns ca să-l ajuți pe prietenul aflat în primejdie. Simpatia ta față de acela îți iluminează drumul spre realizarea ființei sale.
Kālidāsa – Mālavikā și Agnimitra


Nu totdeauna un ajutor dovedește prietenie; nu totdeauna o păgubire înseamnă dușmănie. Ceea ce contează este intenția de a face bine sau rău cuiva.
Proverb sanscrit

Vântul te ajută când dai foc unei case dar te împiedică atunci când aprinzi o lampă.
Proverb sanscrit

Ambiție
Oamenii mari au ambiții mari.
Kālidāsa – Śakuntalā

Așa cum lumea râde de piticul care se lăcomește la fructele la care nu ajunge, tot așa ambițiosul fără talent ajunge de râsul lumii.
Kālidāsa – Dinastia lui Raghu

Comentarii

Postări populare