De ziua pământului mulți fac umbră degeaba pământului


 

Țara noastră asta este - de ziua pământului, mulți fac degeaba umbră pământului. De ziua pământului, cei buni, naivi - în sensul de încredere în semeni - intră în pământ la propriu. Țara noastră este pe punctul de a se prăbuși, de a fi înghițită la figurat de pământ. Țara noastră trebuie să o ia aproape de la zero - vorbim noi acum zilele astea despre empatie, sprijin? Țara noastră trebuie să învețe să nu mai scuipe pe stradă, să nu mai vorbească tare în timpul unui spectacol, să folosească furculița, să-și șteargă nasul. Lucruri elementare. De bază. Iar dacă nu poate, nu știe, o obligi prin amenzi. Țara noastră, de ziua pământului e acoperită de gunoaie. La propriu și la figurat. Țara noastră, de ziua pământului, e indignată de comportamentul unor indivizi de la o televiziune. Păi asta e țara noastră! Aștia suntem - uitați-vă pe stradă, în parcuri, în malluri, în cinematografe, în săllie de curs, în companiile corporațiilor, pe scara blocului. Uitați-vă bine în jur - ăștia suntem - o nație care scuipă pământul și oamenii lui! Ce e de făcut? Pare că prea multe nu mai sunt de făcut. Cei buni vor pleca sau își vor mânca sănătatea încercând să mai construiască în țara asta. Vor pleca, desigur, și lichele, dar vor fi puse la punct de sistemul legislativ al țărilor respective.
În țara asta încrederea în oameni nu e o virtute. Adevărul, sinceritatea, chiar strigătul de ajutor nu sunt o virtute. Să ceri ajutor, să crezi că scriind despre ce te doare poți să-i ajuți și pe alții dar și pe tine nu sunt o virtute. Se întorc împotriva ta. Desigur, dacă ai fi pus într-o carte tot ce ai scris tu pe facebook și ai fi zis că e ficțiune alta ar fi fost situația - poate că ai fi luat și un premiu. Dar așa, punându-ți sufletul pe facebook, sperând că țara asta va avea nevoie de el, apoi asta nu-ți aduce decât scuipat. Dureros e și că-ți aduce scuipat dar și că nu te poți șterge de el pentru că tu ești în altă parte. De ziua pământului intri în pământ.
Cu ani în urmă, când butonam telecomanda, am văzut un „moderator” făcând spume la propriu la gură în timp ce vorbea. Cameramanul a trecut în alt cadru imediat dar mie mi-a rămas imaginea omului care făcea spume la gură.
De ziua pământului, în timp ce oamenii buni intră în pământ pentru că au fost naivi, încrezători în valori, în semeni, neoamenii fac spume la gură scuipând frumusețea pământului.
Ce e de făcut? Aș vrea să am o soluție - educația și sancțiunile. Dar sunt prea puțini cei ce le pun în practică, de aceea țara noastră va fi un mare scuipat acolo unde, cândva, erau oameni.

Comentarii

Postări populare