De ce ai merge cu trenul şi nu nu avionul la Viena?

N-ai nici un motiv, decât că e nor de cenuşă şi zborurile sunt anulate ca într-un sfârşit de lume. Preţul unui bilet dus la clasa I cuşetă de dormit face mai mult decât un bilet de avion low cost, dus-întors, şi oricât de ghinionist ai fi şi avionul tău ar avea întârziere tot nu poţi face pe drum aproape 19 ore, cât faci cu trenul rapid care pleacă la ora 16 din Bucureşti şi merge până pe la Braşov ca un personal puturos, din cauza lucrărilor permanentizate deja.

Deci dacă mergi cu trenul la Viena la cuşetă de dormit pentru că e nor de cenuşă deasupra lumii apoi du-te la toaletă înainte de a urca în tren, pentru că toaleta e înfundată şi mizerabilă. Bineînţeles că nu te vei putea abţine până la destinaţie dar cel puţin ai scutit un drum. Cuşeta are o mochetă de culoarea cenuşii şi capetele unor pungi din platic se iţesc de sub chiuveta mascată, însă lenjeria a fost schimbată şi însoţitorul de tren e zâmbitor, amabil şi-ţi dă şi câteva sfaturi de noapte. Cum ar fi blocarea uşii în aşa fel încât să nu intre hoţii peste tine pe la orele somnului.
- La ora aia şi aerul doarme, zice el, arătându-ţi cum să blochezi încuietoarea cu un umeraş. Astea-s uşi făcute pentru oameni cinstiţi, nu pentru vremurile de azi.

Uşa, pe dinăuntru, arată cam aşa: are un mâner pe care-l roteşti şi gata, eşti încuiat, iar pe dinafară nu există nici un mâner, dar hoţii i-au dat de cap,au şi ei o cheie, deci nu se pune, şi ceva mai jos are un lanţ, de genul celor de la uşa de la intrare, tu tragi zăvorul şi crezi că eşti în siguranţă dar hoţii, cu o sârmă, trag zăvorul uşurel şi uite-aşa deschid uşa. De propteşti însă capătul unui umeraş în uşă, în lăcaşul cu zăvorul, uşa nu mai poate fi deschisă doi centimetri, cât să fie strecurată sârma. Pur şi simplu uşa rămâne închisă, nu mai poate fi întredeschisă. De nu vă este clară imaginea, atunci aduceţi-vă aminte de filmele în care vedeţi pe cineva din spatele uşii vorbind cu altcineva prin uşa întredeschisă şi asigurată de un lanţ. Cam aşa arată şi uşa descuiată de hoţi.Că nu le e greu să înlăture lanţul se înţelege, doar e meseria lor să intre într-o încăpere fără să facă zgomot. De proptiţi însă bine un umeraş în locaşul cu zăvorul,veţi vedea însă că nu se mai deschide uşa nici trei milimetri. Ce vă mai rămâne de făcut, dacă sunteţi însă mai sperioşi? Să vă uitaţi din minut în minut la uşă şi, pe la ora 6 dimineaţa, când doarme şi aerul, veţi vedea, ca într-un film horror, cum mânerul uşii se roteşte, apoi clanţa coboară, fără zgomot... Numai că uşa nu se deschide, graţie umeraşului.

Ei, au fost hoţii. Albanezi, în spaţiul unguresc.Dar staţi liniştiţi. Nu sunt agresivi, nu au spray-uri paralizante, nu iau carduri ci doar bani. Intră şi ies din cuşetă fără să-i simţi. Poliţia? Păi se pare că-i ştie şi poliţia, acum câţiva ani a fost o acţiune şi s-au mai potolit pentru câteva luni. Acum sunt tot în tren. Acţionează până-n Budapesta.

Păi şi atunci de ce să mergi cu trenul la Viena dacă nu e nor de cenuşă? Că vorba ceea: şi scump, şi lung ca timp, şi cu banii furaţi şi cu nevasta speriată.

Comentarii

Cristina a spus…
Aoleu, si noi care ne gandeam sa dam o fuga la Budapesta cu trenul. Pe mine m-ai convins, ori iau masina, ori avionul! :))
Sper ca in afara de drumul cu aventuri, Viena v-a priit. Eu am ramas cu amintiri (si poze) foarte frumoase. :)
Carmen Musat Coman a spus…
Daca nu e nor de cenusa deasupra lumii nici cu gandul sa nu gandesti, mai ales daca ai bani la tine. Cu low cost si tot ajungi candva, oricum, mult mai repede decat cu trenul.
Da, e frumoasa Viena.

Postări populare