Luați-vă câte un lacăt. Că doar trăiți bine!



Din când în când intră în câte o biserică și aprinde o lumânare: pentru familie, prieteni. Să-i aibă Dumnezeu în pază, să-i ferească de rele, să fie sănătoși. Aprinde câte o lumânare și pentru sufletele celor plecați și apoi se simte împăcată. Nu are o biserică anume, intră unde vede una care i se pare mai liniștită, fără cerșetori în preajmă.
Deunăzi a vrut să intre în biserica aflată vizavi de fostul hotel București: o biserică albă, mică. Dar cele două locuri amenajate afară, pentru aprinderea lumânărilor, aveau ușile din fier  închise și la zăvor trona câte un lacăt. Descumpănită, a vrut să se întoarcă, dar totuși a intrat în lăcaș. Bărbatul care veghea la liniștea bisericii a intrat o dată cu ea.
- Știți, aș fi vrut să aprind niște lumânări, a zis ea încet, ca pentru a nu deranja sfinții. Dar văd că e închis.
Bărbatul a zâmbit puțin trist.
- Ne e închis, e deschis dar am lăsat așa ușile că bate vântul și stinge lumânările. Iar lacătul l-am pus ca să nu fure zăvorul. Că s-a mai furat.
Femeia a oftat și în timp ce lua lumânările a rostit, ca pentru ea:
- Doamne, am ajuns bine…
- Nu ne-a spus „să trăiți bine?”
Și în glasul bărbatului nu era nici revoltă, nici ironie. Ci multă amărăciune.

Comentarii

Daniel a spus…
Si noi repede am crezut, ca o sa traim bine...
Carmen Musat Coman a spus…
Am crezut, ca romanul crede in vorbe.
Daniel a spus…
Azi am fost pe la Big Berceni, la piata... Pe o raza de peste 100 de m de jur imprejur, o masa de nevoiasi strajuieste infometata edificiul unei piete modernizate, rod al prezentei noastre in europa. Masa aceasta de nevoiasi vinde linguri si furculite, patrunjel si marar, icoane electronice din China la pret de 2 lei, ace si brice, carti, basmale, banane la 2 lei sau la 5 lei... Masa aceasta de nevoiasi e strajuita la randu-i de membri ai unei entitati nici tiganesti si nici romanesti - care par a controla mana invizibila care regleaza bunul mers al economiei locale a pietei, adica sunt rude cu Adam Smith- ala de vorbea despre mana invizibila. Din cand in cand apar si gardienii sau politistii locali - au priviri de gaini suferinde de guta. Le gonesc pe maicutele de la tara care vand patrunjel - dar eu am nevoie de patrunjel. Este foarte sanatos si merge bine la sucul de fructe. Este anticancerigen, revitalizant, imunostimulator etc. Dar aceleasi gaini locale uniformizate, nu se iau de parpanghelii care vand tigari si alte porcarii... Ma rog, patrunjelul se pare ca e nociv. Anul trecut, pe la parlamentul lu ala, barosu, vorbeau unii ca sa se interzica culturile de usturoi si de patrunjel, ca cica s-ar putea produce droguri din ele. Si ma gandesc ca probabil d-aia politia locala le goneste pe batranele taranci, umilindu-le, ca vand un patrunjel sau un leustean in afara coloseumului pietarilor reglati europeniceste. Dar de ce pe aia cu tigarile nu-i salta nimeni de acolo? Probabil ca din cauza ca avem un °Ales° care pe langa multe alte rele, mai rade si ca prostul... probabil ca d-aia...
Carmen Musat Coman a spus…
Iar eu am fost la filul Despre oameni si melci. Actiunea se petrece in 90. Nu s-a schimbat nimic, culegem aceiasi melci in timp ce bogatia tarii trece in maini straine, pe nimic.
Da, dar vedeti, nu a ras inainte de a-l alege. Stia el ca rasul lui nu e sanatos.

Postări populare