E copilul meu, ce te bagi?

S-a întâmplat așa: în hala Bucur Obor, în fața unei tarabe cu papuci din cauciuc.
Erau trei generații: nepoata avea cam cinci ani, nici cu sindrom Down dar nici fără nici un alt handicap. Bunica avea cam 45-50, fata ei, cam 20-25. Bunica își prinsese din urmă nepoata scăpată din ochi și-i trăgea palme grele la fund, înjurând-o de Dumnezei și de Christoși, târând-o spre taraba unde se afla fiica ei ce se uita la papuci. Fetița plângea înăbușit, fără zgomot, fără să o vadă cineva aproape, chiricită asupra neputinței ei de a riposta. Bunica i-a mai tras două palme grele la fund și a reluat înjurăturile.
- Las-o, gata, nu mai da în ea! Ai dat o dată, ajunge! spuse fiica, probând o pereche de papuci. Ia înjur-o mă și tu de Dumnezei! o îndemnă ea pe cea mică.
Cea mică rămase în aceeași poziție, cu spatele la bunică-sa, cu mâinile la gură și cu privirea în jos.
Oamenii râdeau: spectacol. Trei țigănci românizate un pic, care-și băteau și înjurau copilul.
Și n-am mai putut. I-am spus bunicii să nu-și mai bată nepoata.
- Și ce te bagi, tu? E copilul meu, ce te bagi?
- Adică eu te-am făcut eu te omor, nu? 
-  Și ce i-am făcut? Ce mare lucru i-am făcut? Las-o, că se preface!
Am întrebat-o cum s-ar simți dacă i-ar da cineva cu un par la fund. Și să se uite bine la copilul ăla, că e o mână de om.  Ea fiind o zdrahoancă.
- Și ce vrei de la mine? Ia-o mă, tu și crește-o! Auzi la ea, că să nu mai dau în ea! Ia-o, mă, tu, acasă! Că dacă mai târziu îți bagă mâna-n geantă și te fură zici că nu a fost crescută cum trebuie! Ce-mi spui tu mie cum să o cresc!
A plecat făcând tărăboi. Și-a uitat pe tarabă, de nervi, și papucii cumpărați de fiică-sa, de s-a dus vânzătoarea după ea.

În urma lor eu am simțit aceeași durere pe care o simțise copilul acela care avea și un ușor handicap psihic. Primisem o mulțime de palme de la spectatori. Nici unul nu intervenise în nici un fel.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Magicamp sau povestea magiei dragostei

Vișineștii de la Casa de asigurări de sănătate

O lume nepoliticoasă, nepoliticoasă, nepoliticoasă