Corul de copii Radio sau când arta nu are noţiunea timpului

„Elevii sunt cam singurii care lucrează în ţara asta” a fost concluzia rectorului (sau prorectorului?) de la Universitatea Babes-Bolyai. Cu un calcul matematic simplu, a arătat, într-un interviu pentru RFI, că elevii au program de lucru de adult: cinci-şase ore de curs pe zi, programei şcolare fiindu-i adăugate fel de fel de materii, după 1990, dar fără a se renunţa la vreo disciplină din cele existente, plus câteva ore (cel puţin jumătate din cele de curs) de lucru individual, acasă, în fiecare zi. Dacă numărăm şi orele de meditaţii (adaug eu, cu vocea poporului), cam toţi elevii fac ore suplimentare. Şi restul orelor, din 24? Restul e... tăcere?

Pentru unii, da. Pentru alţii se pare că timpul se dilată. De pildă, pentru elevii de la Corul de copii Radio: reuţesc să aibă şi note bune, să participe şi la repetiţiile obişnuite (trei pe săptămână, în cazul celor din Corul de concert) şi să-şi trăiască şi copilăria. Atunci când îţi place ceea ce faci, când nu-ţi este impusă de nimeni participarea la activităţile corului şi regăseşti aceeaşi plăcere şi la colegi, timpul petrecut împreună înseamnă energie, bucurie. Arta nu are noţiunea timpului şi nu oboseşte. De aceea îi vezi, la ora 7 seara, după o zi de cursuri, sosind la repetiţie cu zâmbetul pe chip, cu o bucurie pe care noi, adulţii, am uitat-o de mult. Când au concerte – şi au destule şi pe scene cu renume (Festivalul Enescu, Ateneu - pe 3 octombrie au deschis stagiunea, alături de Corul şi Orchestra Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Christian Badea - , festivaluri internaţionale) – nimeni nu mai numără orele de repetiţii, în timpul săptămânii, sâmbăta, duminica. Doar părinţii celor mai mici, pe holul Radioului, se uită la ceas şi se întreabă: „Oare cât i-or mai ţine?"

Nu-i ţine nimeni, ei repetă până când sunt mulţumiţi de sunet. De vocile care se unesc şi se înalţă spre perfecţiune. Pentru o înregistrare, spre eternitate, pentru concerte. În timp ce alţi colegi de-ai lor dorm sâmbăta sau intră pe messenger, ei se îndreaptă spre sala de repetiţii. Graţie muzicii, sunt mai buni, mai senini. Au şi o memorie mai bună, sunt mai sociabili, mai altruişti. Învaţă să-şi respecte colegii, să fie punctuali şi disciplinaţi. Sunt comportamente pe care părinţii le observă miraţi şi încântaţi, nu pentru că ei nu ar face eforturi în acest sens, dar spiritul de echipă îşi pune amprenta altfel asupra fiecărui copil. Cât despre educaţia muzicală, aceasta este de nivel performant, profesionist.

Nu-i căutaţi acasă în week-end-urile care urmează. Nici în vacanţe. Vor fi la sediul Radioului, la repetiţii. Pentru că şi anul acesta au o agendă plină. Duminica aceasta, 12 octombrie, îi invită pe toţi cei care au ureche muzicală şi doresc să cânte să vină la concursul de preselecţie organizat pentru noi membri: fete cu vârsta între 8 şi 13 ani şi băieţi – 8 şi 10 ani. Înscrierile, în ziua concursului, la sediul Radiodifuziunii. La ora 10.

Comentarii

Postări populare