Despre moderatori, comentarii şi pereţii veceurilor

Citesc un articol în ediţia online a unui ziar. Despre învăţământ. O profesoară vorbeşte despre lipsuri, măriri de salariu, profesie, meditaţii. Subiectul care e acum pe buzele tuturor. E postată şi o fotografie a domnişoarei profesoare.

Urmează comentariile cititorilor: agramate - destule; cu apelative jignitoare - "boule!" (deşi poate că e o trimitere subtilă la noul ministru al învăţământului, care s-a autointitulat "bou" cu ceva vreme în urmă dar, vorba lui Mircea Badea, măcar s-a făcut "bou" pe el însuşi). Unii fac mişto golănesc: "Magdaleno, hai cu mine că te fac iepuraş în America!". Dar cel mai mulţi arată cât de frustraţi sunt - profesional, sentimental, sexual - şi cât de lipsiţi de bun simţ.

Că iau pagina de ziar drept veceu public pe ai cărui pereţi scriu fel de fel de porcării, precum nişte elevi care se cred rebeli dar de fapt sunt doar nişte derbedei, mi se pare e o problema de educaţie, respect. Sub semnul anonimatului e uşor să înjuri şi să jigneşti. Oamenii se defulează astfel, dar numai un anumit gen de oameni recurg la o astfel de metodă: cei care te ciupesc de fund când treci pe lângă ei, cei care te fluieră când traversezi strada, cei care te agresează verbal şi vizual pentru că eşti fată drăguţă. Ei spun că se distrează. Dar numai ei se distrează, golăneşte, vulgar, obscen. Eu i-aş amenda pe cei care te fluieră pe stradă, te agresează verbal, te pipăie. O amendă serioasă, să le treacă cheful să mai deschidă gura. Dacă vor să facă mişto, să facă mişto de cineva cu forţe egale cu ale lor. De un tip cu muşchi. Ar mai zice: "Magdalenule, hai cu mine...?"

Infracţiunea ar putea intra la categoria "tulburarea ordinii şi liniştii publice". Sau la agresiune fizică. Sau... Dar dacă s-ar vrea s-ar găsi şi denumire pentru o astfel de infracţiune. Dar cui îi pasă? Când parlamentarii sunt atît de ocupaţi cu mărirea pensiilor, asigurarea confortului! Proprii.

Revenind la comentariile golăneşti ale articolelor online, eu, una, le-aş restricţiona. Nu ai scris corect româneşte? Jigneşti? Faci mişto vulgar? Înjuri? Nu te public. Mai bine nu apare nici un comentariu decât zeci de jigniri, defulări bolnave. Du-te şi scrie pe pereţii veceurilor publice!

Notă: Nici un articol, fragment al unui articol sau fotografie nu pot fi reproduse fără acordul autoarei

Comentarii

Postări populare