Primul Manual de limba sanscrită din România va fi în librării din 15 martie. Autoarea, Amita Bhose, a predat sanscrita la Universitatea Bucuresti


Manualul de limba sanscrită, conceput de Amita Bhose, este rodul muncii de câţiva ani pe baza experienţei didactice dobândite la Universitatea Bucureşti, unde a susţinut cursuri practice facultative de limba bengali (1972-1991), limba sanscrită (1978-1991) şi civilizaţie indiană. O experienţă – de notat că a ținut cursurile numai în limba română – care i-a permis formarea unei metodologii a predării limbilor bengali și sanscrită cursanților români. Deși limbile sanscrită și bengali au avut regim de curs facultativ cu asistență de 2 ore pe săptămână, studenții acestor cursuri au reușit să traducă texte literare, unele traduceri fiind publicate în revistele românești. Periodic erau susținute spectacole literar-artisitice și sesiuni de comunicări științifice de profil indian, la care-și dădeau concursul studenții Amitei Bhose. Nici o altă secție de limbi orientale nu a avut o activitate atât de bogată. Cu alte cuvinte, nici un alt cadru didactic nu le-a insuflat studenților atâta pasiune pentru cultura de profil. Absolvenții cursurilor repartizați în provincie corespondau cu domnia-sa, trimițându-i exerciții și traduceri pentru control.

Manualul, cuprinzând aproximativ 600 de pagini de manuscris, în ciuda apariției întârziate, după aproape 20 de ani de la definitivare și tot atâția de la moartea autoarei, constituie un pionierat în direcția studierii sanscritei. În 1990 nu exista o astfel de lucrare în română și nici într-o altă limbă europeană. Astfel, Manualul reprezintă un valoros instrument de lucru pentru toți cei interesați de limba divină - filologi sau fără pregătire serioasă de specialitate.

Primul volum din cele trei ale Manualului are 256 de pagini și costă 59 de lei. Volumul va putea fi achiziționat și de la editură, cu 10% reducere față de prețul din librării.

Comentarii

DOAR NOI a spus…
La multi ani cu tot dragul pentru femeia minunata care esti, care ma sustii si ma incurajezi.

Sa fie soare si zambet si bucurie in sufletul tau!
Carmen Musat Coman a spus…
La multi ani, draga Claudia, asa sa fie si in sufletul tau, soare si lumina.

Ganduri bune!
Carol a spus…
Admirabila initiativa editoriala. Totusi Gramatica limbii sanscrite a lui Th. Simenschy nu a fost prima din (Republica Populara) Romania?
Carmen Musat Coman a spus…
Multumesc. E vorba totusi de primul Manual de limba sanscrita, un instrument de invatare a acestei limbi.

Postări populare