miercuri, ianuarie 02, 2013

Definiția scriitorului

Întotdeauna am crezut că scriitor e cel care scrie cărți bune. Bineînțeles, fiecare crede despre el că e scriitor dar dacă-ți mai spun trei inși că scrii bine atunci poți să te culci liniștit în ciuda faptului că nu ți-au ajuns cărțile în librării. Deunăzi însă, la Bookfest de Crăciun, o domnișoară foarte serioasă mă întreabă, după ce s-a uitat la fotografiile de pe copertele cărților și la mine:
- Și... sunteți scriitoare?
M-am uitat și eu lung la ea, era și frig tare, eram cu haina pe mine, furioasă nevoie mare că am nimerit la Biblioteca Națională ca în Gara de Nord iarna, și am repetat, ca omul care nu înțelege:
- Scriitoare?
- Adică sunteți scriitoare sau e un hobby?
Era foarte serioasă. Nu făcea mișto dar tot nu înțelegeam.
- Adică trăiți din vânzarea cărților? Sunteți scriitoare sau e un hobby?
Și atunci am înțeles definiția scriitorului, în opinia ei: un om care trăiește din banii rezultați din vânzarea cărților lui.
- A, nu, am răspuns eu repede, e un hobby.
A dat din cap, că înțelege (de fapt cred că ea era sigură de la bun început că e un hobby, nu știu de ce) și a zis, după ce  a răsfoit Lupii cântăreți, cartea fiică-mii:
  - O cumpăr. Asta-mi place, are și rimă.

Și a plecat și m-a lăsat cu hobby-ul meu!


2 comentarii:

Felician Chiffa spunea...

O poveste cu talc...din pacate ascunde un trist adevar!

Carmen Muşat Coman spunea...

Trist adevar - adevarat.

Namaste India, ediția a X-a

Vă aștept la Namaste India, festivalul culturii indiene! La Casa Universitarilor, str. Dionisie Lupu nr. 46 14-15 iulie, între orele ...