Toată lumea vrea să-i ia locul!

Are 42 de victorii care i-au adus 60 000 de euro. Nu e sportiv, e profesor de franceză şi participă la un concurs de cunoştinţe generale. Nu în România, pentru că în România nu mai există astfel de concursuri televizate. „Toată lumea vrea să-i ia locul” ("Tout le monde veut prendre sa place") este difuzat pe TV5, pe la ora 12, 30, ora Bucureştiului.

Nagui, animatorul, este un tip cu simţul umorului şi destul de sarcastic când e vorba să sancţioneze neştiinţa. O face însă glumind şi doar se ştie că tonul face muzica. Nagui este omul potrivit la locul potrivit şi-mi place spontaneitatea lui pentru care-l invidiez. Dacă aş fi fost bărbat, cu siguranţă că l-aş fi invidiat şi pentru faptul că glumeşte cu femeile frumoase care concurează pentru fotoliul roşu de campion. Nefiind bărbat, invidiez francezii, pentru că au astfel de concurs. Şi, normal, îl invidiez în sensul bun pe Mathieu, cel care a reuşit să rămână campion 42 de ediţii.

Regula e destul de simplă: concurenţilor li se pun întrebări pe teme date: istorie, literatură, muzică, geografie, biologie etc. Cel mai bun dintre ei se confruntă cu campionul, cel care are cele mai multe puncte (maxim 30) câştigă, normal, sau în caz de egalitate campionul rămâne campion. Fiecare punct al învinsului valorează 100 de euro iar punctele sunt transformate în bani, în contul campionului.

Unii sunt campioni o singură ediţie şi sunt detronaţi imediat, alţii rămân în scenă 10 ediţii (când banilor li se adaugă şi o excursie în străinătate) sau mai mult. Însă nici unul nu a reuşit să rămână în fotoliu 42 de ediţii, precum Mathieu.

Ieri însă Mathieu a pierdut, la diferenţă de trei puncte, fiind întrecut de un concurent din aceeaşi breaslă: un învăţător. O regulă a concursului dă posibilitatea campionului învins să ofere noului câştigător o sumă care, adăugate celei câştigate prin muncă proprie, îl pot determina pe acesta să renunţe la fotoliu. Învăţătorul a accceptat cei 7600 de euro oferiţi şi astfel a plecat cu 10 000 de euro acasă. Mathieu a rămas campion, „notre champion reste champion”!

„A avut noroc!” a motivat învăţătorul succesul lui Mathieu. Nagui a corectat imediat: „E vorba aici de cunoştinţe şi nu de noroc!” şi aşa este. Noroc, pentru o ediţie, a avut învăţătorul. Pentru 42 de ediţii însă norocul, oricât ar fi el mare, tot trebuie să-şi dea mâna cu nişte cunoştinţe generale.

Cei mai mulţi dintre noi au noroc. Pentru o ediţie, pe scena vieţii. Din păcate, cei ce au cunoştinţe sunt din ce în ce mai puţini.

Comentarii

Postări populare