Alba neagra și inventatorii ei

Eu până ieri am crezut că alba-neagra este invenția celor ce se duc la marginea Parisului și se întorc de acolo cu 300 de euro si cu imaginea României ferfeniță, pentru a face traseul ăsta de câteva ori pe an.

Ieri însă am descoperit că n-au nici un merit. Inventatorii acestui joc de noroc sunt... maimuțele.

În Gradina Zoologică din Călărași există o maimuță care stă-n fundul ei roșu și gol, adună câteva pietricele, ia și o bucățică de pâine, de mărimea pietricelelor, le amestecă și le schimbă între ele cu repeziciune. Apoi ia bucata de pâine, o mănâncă și reia jocul cu altă bucățică de pâine. Văzând-o amestecând pietrele ai impresia că-l vezi pe cel de la alba-neagra.

De ajungeți vreodată la Călărași, nu ocoliți Grădina Zoologică. Luați o pâine cu voi, un aparat foto sau o cameră video mai bine. Biletul de intrare e trei lei pentru adulți și doi lei pentru copil. Opriți-vă la cușca maimuțelor cu fundul roșu (nu, nu sunt babuini). O să vedeți multe, multe alte gesturi asemănătoare cu ale oamenilor.

A, când ne-am apropiat de cușca maimuțelor se auzeau niște răgete. Un bărbat stătea în fața cuștii și întărâta, prin răgete, masculul. Maimuța îi răspundea, prin răgete furioase. Dar mai tare răgea bărbatul.

Asta e cu Grădina Zoologică. La un moment dat ai impresia că aceia din afară ar cam trebui să se afle după gratii.

Comentarii

Postări populare